Skolprotest avgjorde i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter valet blir tung för Norrbottens socialdemokrater. Partiet har tappat stort i Överkalix och Piteå. Bara i Älvsbyn gick partiet framåt.

I Överkalix tappade man sin majoritet och Arjeplog backade partiet hela 16,4 procent. Undantaget är Älvsbyns kommun där Socialdemokraterna tar tillbaka röster. Partiet gick framåt med 8,3 procent och har nu 47,8 procent av rösterna.

– Eftersom vi inte har egen majoritet i fullmäktige har vi blivit bra på att samarbete med andra partier och det har väl blivit tydligt att vi är bra på att hitta lösningar, säger kommunalrådet Helena Öhlund (S).

Val 2014 i Norrbotten – valvakan

Sverigedemokraterna har också gått framåt i Älvsbyn med 9,7 procent och har fått 11, 5 procent.

Men där tänker sig inte kommunalrådet något samarbete över partigränserna.

– Sverigedemokraterna får säkert några mandat i fullmäktige men vi har inga planer på att hitta samarbetslösningar med dem, säger Helena Öhlund.

I Bodens kommun tappade Socialdemokraterna 4,8 procent och har nu 37 procent . Det parti som gått fram starkast i Boden är Sverigedemokraterna som ökat med 9,3 procent och nu ligger på 11,4 procent av väljarna.

Centern går framåt

I Haparanda var det Centerpartiet största vinnarna och med sin ökning på 11,7 procent har partiet nu 24,1 procent. Socialdemokraterna däremot backade till 46,7 procent (-10,7)

– Det är tveklöst en tillbakagång, säger socialdemokraternas kommunalrådskandidat Peter Waara.

Enligt statsvetare Håkan Myhrlund kan det vara så att det är Buchteffekten och Ikeaffekten som nu har klingat ut. Diskussioner kring satsningen på Barents center har också präglat valrörelsen.

Socialdemokraterna i kommunen måste nu samarbeta med något annat parti.

– Vi har en lång historia av samarbete med andra partier i kommunen men vilket parti det blir kan man inte säga nu, säger Peter Waara (S).

Även i Arjeplog tappar socialdemokraterna stort. Partiet får 36,8 procent vilket är ett tapp på 16,4 procentenheter jämfört med förra valet. I Arvidsjaur blev det även minussiffror till 40,8 procent (-6,1)

När alla distrikt var räknade i Övertorneå landade Socialdemokraterna på 32,9 procent vilket är ett tapp på hela 15,1 procentenheter jämfört med förra valet.

I Pajala var Socialdemokraterna inte helt missnöjda med sitt tapp på 5 procent.

 – Jag tycker att det har gått bra ändå, säger Harry Rantakyrö (S).

Men ni har tappat egen majoritet?

– Vi känner oss nöjda.

Undantagskommunen

I en kommun gick Socialdemokraterna framåt – Älvsbyn. Med 47,7 procent blev man kommunens största och ökade med 8,2 procent. Däremot var det Sverigedemokraterna som gjorde Älvsbyns kraftigaste ökning och fick 11,5 procent (+9,6).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – valvakan

Mer i ämnet