Köp och flytta kulturmärkt hus i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB öppnar nu möjligheten för att allmänheten ska få köpa och flytta sitt hus. Men det är fortfarande oklart exakt hur det ska gå till.

Det är redan bestämt sedan tidigare att LKAB kommer att bevara vissa kulturbyggnader, som till exempel tolv bläckhornshus och Hjalmar Lundbohmsgården. Men ännu fler byggnader kan komma att räddas till eftervärlden. LKAB undersöker nu möjligheterna till att allmänheten ska kunna köpa och flytta ett hus om det ligger i ett område där folk måste lämna sina hem på grund av gruvans utbredning.

Ser ett intresse

– Vi tror att det finns ett intresse av folk att köpa gamla hus. Då vill vi kunna tillhandla hålla den möjligheten, säger Anders Lundgren, utvecklingschef för samhällsomvandlingen på LKAB.

Mycket är fortfarande oklart på hur det hela ska gå till rent praktiskt. Först i vår räknar man med att kunna presentera ett förslag. Bostäderna är bland annat bläckhornshus – en särskild typ av arbetsbostäder med huvformat tak. LKAB, som själv ska flytta sådana hus, säger att de inte kan uppge någon exakt siffra på vad det skulle kosta att köpa och flytta ett bläckhornshus.

– Det är jättesvårt att säga. Jag tror det beror på varje byggnad, säger Anders Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.