Körkort ska kapa antalet sågolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Från nyår krävs körkort för arbete med motorsåg i många situationer. Men långt ifrån alla som behöver har tagit kortet.

-Det är nog lika många kvar, tror Ulf Augustsson på Skogsstyrelsen i Borås.

Varje år omkommer någon som jobbar med motorsåg. Antalet varierar. I fjol omkom en person. 2012 var det sex dödsfall. Cirka 50 olyckor per år leder till sjukskrivning, enligt arbetsskadestatistiken.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att den som arbetar med motorsåg ska kunna visa att man klarat ett kunskapsprov med teori och praktik. Efter en övergångsperiod på två år gäller regelverket fullt ut från årsskiftet. Om utbildningen inte hunnits med hotar vite.

Hittills har nästan 75 000 personer tagit branschföreningen Säker skogs körkort för motorsåg. Hur många till som behöver är det ingen som riktigt vet.

Har inte kontroll

Att skaffa motorsåg är inte svårt. Den som själv äger skog, måste inte heller ha körkort för att jobba ensam med motorsåg på sin egen mark.

-Tyvärr, kanske. För många har dålig kunskap, säger Ulf Augustsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Borås.

-Man har inte kontroll på trädet, och så går det fel, och man ska rätta till det. Då händer många olyckor.

TT träffar honom i Viared utanför Borås, i kommunägd barrskog där han brukar hålla kurser.

Vindfälld skog, där stammarna ligger som plockepinn, är svårast att lära sig hantera.

-Den som inte har erfarenhet ser kanske inte hur träden ligger i spänn mot varandra. Man kapar loss och står på fel sida, så att trädet slår mot en själv, säger Ulf Augustsson.

Många vill utbildas

I Säker skogs körkortskurser ingår att lära sig hur man tänker och arbetar för att minska riskerna i olika situationer. Just nu, med skärpt lagstiftning och stormfällda träd på många håll, är efterfrågan på utbildningen hög.

Om lagens krav inte följs, kan den som räknas som arbetsgivare drabbas av en vitesavgift på 10 000 kronor per anställd. Dessutom är det inte helt självklart att en viss försäkring gäller.

Förutom ensamarbete på egen mark kan det även finnas andra tillfällen när körkortet inte är obligatoriskt. Arbete för ideella föreningar kan i vissa fall undantas, om det är frivilligt, oavlönat, sker sällan och ingen anses ha ett arbetsgivaransvar, enligt Arbetsmiljöverket. Annars kan styrelsen komma att ställas till svars.

Brandmän släpar efter

En särskild grupp som ibland jobbar med motorsåg är landets räddningstjänster. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en speciell utbildning för dessa, som inte ger behörighet för skogsarbete.

-Ungefär 700 har bokförts i vårt portal. Hur många som behöver utbildningen är svårt att säga. Men det verkar vara många som släpar efter. Vi får väldigt mycket frågor om detta, säger Lars-Gunnar Strandberg, brandingenjör på MSB.

Fakta: Körkort och säkerhet

* Den som räknas som arbetsgivare, och låter någon arbeta med motorsåg, måste kunna visa att den anställde genomgått ett godkänt prov. Kravet infördes fullt ut vid nyår.

* Hittills har nästan 75 000 personer tagit branschföreningen Säker skogs körkort för motorsåg, som finns på flera olika nivåer.

* Den som känner sig säker, kan hoppa över utbildningen och pröva att ta körkortet direkt.

* Metoden som lärs ut för vanlig trädfällning kallas ”säkra hörnet”, och är annorlunda än det traditionella arbetssättet med ett fällskär rakt bakifrån.

* Arbeta aldrig med sågen över axelhöjd! Då ökar risken att kastskyddet inte fungerar.

Källa: Arbetsmiljöverket, Säker skog (TT)

Fakta: Vindfälld skog

Några råd:

* Man får i princip aldrig jobba ensam i vindfälld skog, eftersom det är så farligt. Skogsägare på egen mark omfattas dock inte av lagen.

* Klättra aldrig in i en härva av nerblåsta träd! Jobba i stället utifrån och inåt.

* Titta noga och försök bedöma hur träden vilar mot varandra. Vad kommer att hända när en viss trädstam rubbas? Rutin betyder mycket i detta moment.

* Kvista bort grenar innan du ger dig på stammen.

* Det är ofta bäst att börja kapa stammen vid trädets topp, och avsluta vid roten.

Källa: Skogsstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.