Kraftig ökning av hyrkostnader för sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Hyrkostnaderna för sjuksköterskor i Norrbotten har nästan fyrdubblats under årets första tre månader, enligt en ny rapport från landstinget.

Den akuta personalbristen har gjort att 32 vårdplatser inom kirurgin, ortopedin och psykiatrin vid Sunderby sjukhus har stängts.

Och landstingsledningen gör bedömningen de inte kommer att öppnas igen förrän tidigast i höst.

-Vi jobbar med långsiktiga lösningar, som att renodla sköterskerollen och införa nya arbetstidsmodeller, säger landstingsdirektören Mats Brännström.

Fyra gånger mer

Landstinget redovisade i dag en del av de ekonomiska konsekvenserna av sköterskekrisen – kostnader för inhyrd personal är nästan uppe i 2,2 miljoner kronor för januari, februari och mars månader i år.

Det är nästan en fyrdubbling av kostnaderna jämfört med samma period förra året.

-Det var en negativ överraskning att ökningen är så stor, men vi kanske har varit lite för läkarorienterade när det gäller rekryteringen, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Stor oro

Men bland personalen kommer de uppgifterna inte som någon överraskning.

-Det finns ju en personalbrist bland sjuksköterskorna i vårt landsting och där kommer de inhyrda sjuksköterskorna in i bilden. Det här kommer att öka om inte det stora problemet med lönerna ses över, säger sjuksköterskan Heidi Sturk som jobbar på hjärtavdelningen vid Sunderby sjukhus, säger hon.

Hur tror du att det blir i sommar?

-Vi är jätteoroliga över hur bemanningen kommer att se ut i sommar eftersom vi är så sårbara redan nu. På min avdelning går vi ofta en person kort för att vi inte får in vikarier, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.