Kraschen ett bakslag i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Rymdfarkostkraschen igår innebär ett bakslag för företaget som planerar rymdresor ifrån Kiruna. Farkosttypen som kraschade i amerikanska Mojaveöknen skulle ha använts i Sverige 2016.

– Det är självklart ett bakslag för industrin. Men vi kommer att fortsätta vår satsning i Sverige, säger Karin Nilsdotter på Spaceport Sweden.

Fredagens krasch i Mojaveöknen i USA med det brittiska bolaget Virgin Galactics rymdfarkost Spaceshiptwo får konsekvenser i Kiruna där man planerat flygstart till rymden 2016. Rymdfarkosten som kraschade skulle ha använts där.

Rymdfarkost i krasch

– Först och främst vill jag betona att det här är en fruktansvärd olycka, våra tankar är med våra vänner och kollegor i Mojave. Att bana nya vägar inom rymdflygning är tyvärr inte riskfritt, säger Karin Nilsdotter på Spaceport Sweden, det rymdbolag som satsar på kommersiella rymdresor ifrån Kiruna.

Oklart hur Kirunasatsningen påverkas

Exakt hur Kirunasatsningen påverkas är oklart i nuläget. Projektet har redan skjutits fram i omgångar. Virgin och Spaceport Sweden i Kiruna skrev ett samarbetsavtal 2009, med målet att få igång rymdresor från Sverige 2012.

Klart är att inga flygningar kommer att ske tills haveriutredningen är klar.

– Det är självklart ett bakslag för industrin. Men vi kommer att fortsätta vår satsning i Sverige, men först måste haveriutredningen ha sin gång och sedan får vi ta lärdom av det som hänt, säger Karin Nilsdotter.

Kan det bli aktuellt att ni framöver samarbetar med andra aktörer?

– Vi är ju en aktör i industrin och vi har kontakt och dialog med flera aktörer, säger Nilsdotter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdfarkost i krasch

Mer i ämnet