Kräver ersättning för invandrarkurser

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska ha en generös flyktingpolitik så att människor som flyr från krig får en fristad, det säger moderaten Olle Lindström i Boden. Men han kräver att staten inte vältrar över alla kostnader på kommunerna.

– Staten måste ta ett större ansvar så att inte kommunerna belastas allt för mycket! Vi ser ju bara i Boden hur det är här med SFI-utbildningen, vi får inte alls den ersättning som det kostar, säger Olle Lindström (M) gruppledare kommunfullmäktige i Boden.

För Bodens del handlar det om ett minus i kassan på nio miljoner kronor för SFI-undervisningen bara i år. Nu ska Boden tillsammans med ett tiotal andra kommuner i Sverige uppvakta regeringen och arbetsmarknadsdepartementet för att få en bättre kostnadstäckning för SFI.

Flyktingar i Norrbotten

Dåligt förhållande

Nedskärningen genomdrevs i våras och nu vill man åtminstone få upp ersättningen till den tidigare nivån. Det är samtliga partier i Boden överens om, det bekräftas av Bodens kommunalråd, socialdemokraten Inge Andersson.

Olle Lindström vill dock minska den så kallade anhöriginvandringen, men det betyder inte att han, som han säger, vill frångå en generös flyktingpolitik.

– Migrationen är självklar, vi ska ta emot de som behöver stöd och hjälp, det är ingen tvekan om det. Men då måste integrationen fungera, förhållandet mellan staten och kommunerna, mottagarkommunerna är inte bra i dag, vare sig det gäller ekonomi eller kontaktskapet, säger Olle Lindström (M).

Egna flyktingläger

I dag fungerar inte integrationen bra, säger han, och pekar på boendesituationen. Olle Lindström går så långt att han påstår att Sverige i dag har egna flyktingläger.

-I september var det 13.000 som befann sig i läger. Nu vid årsskiftet räknar man med att det är 18.000 som bor i någon form av flyktingläger. Och det är ju inte bra och humant på något sätt och hur ska man lösa det när det inte finns bostäder? säger Olle Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet