Krismöte om Haparandavården

Uppdaterad
Publicerad

Läkarbristen vid Haparanda Hälsocentral bidrar till att kroniskt sjuka får komplikationer. Läget är så allvarligt att Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, idag mötte högsta landstingsledningen.

Maria Nilsson Blix, inspektör på Inspektionen för Vård och Omsorg, säger att IVO besökte Hälsocentralen i Haparanda i december förra året. De såg då bland annat att läkarbristen bidrar till att kroniskt sjuka patienter inte får komma tillbaka på de kontroller som behövs.

– Det har börjat visa sig med komplikationer som annars hade kunnat vara undvikbara, bland annat hos diabetiker med njurskador, säger Maria Nilsson Blix, IVO.

Patientsäkerheten i Haparanda

Kände inte till problemen

Utöver detta menar IVO även att Hälsocentralen har problem att upprätthålla en fungerande akutverksamhet. Att IVO väljer att ta ett fysiskt möte med landstingsledningen är väldigt ovanligt men i detta fall men anser Maria Nilsson Blix att det är nödvändigt.

– I Haparanda har man redan vidtagit väldigt mycket åtgärder och nu är det saker som ligger utanför deras möjligheter, säger hon.

Landstingsledningen hävdar att kunskapen om problemen på hälsocentralen i Haparanda varit i stort sett obefintlig.

– Det bygger på att man ska rapportera in avvikelser och Lex Maria och det har vi inte kunnat se här. Det har gjort att det varit svårigheter för oss att upptäcka läget, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Vad kommer ni göra nu?

– Det har redan påbörjats ett förbättringsarbete. Det handlar om att förstärka kompetens och hjälpa hälsocentralen att förbättra sitt arbete.

Finns det någon tidsram när problemen ska vara åtgärdade?

– Nej det finns det inte men vår ambition är att komma ifatt så att Haparandaborna har en hälsocentral som levererar och erbjuder den vård som den ska erbjuda, säger landstingsrådet Maria Stenberg(S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Patientsäkerheten i Haparanda

Mer i ämnet