Kritik mot tips för säkert sexköp

Publicerad

”Som sexköpare bör du alltid uppträda hövligt”, är ett av råden i en guide för säkert sexköp som finns på RFSL:s hemsida. En guide som polisen starkt ifrågasätter.

-Det är konstigt att man går ut och uppmanar folk till att begå brott, man begår ju brott när man köper sex, säger Marie Näslund vid Stockholmspolisen till P3 Nyheter.

RFSL:s text inleds med ett konstaterande att det i Sverige är förbjudet att ge ersättning för sex men fortsätter med en rad tips, som att använda kondom och att på förhand komma överens med säljaren om pris för den ”service som tillhandahålls”.

-Även om man är sexköpare har man rätt till att få information om säkrare sex och hur man skyddar sig från ohälsa, säger Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSL, till P3 Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.