Foto: TT

Kyrkobröllop – även för ateister

Publicerad

Bara en i brudparet behöver vara med i Svenska kyrkan för att få viga sig gratis av en präst. Men det går också att gifta sig kyrkligt utan medlemskap.

Mer än 70 000 personer gick ur Svenska kyrkan förra året och många väljer att lämna i samband med deklarationen. Men även om medlemskapen inte lockar så gör fortfarande kyrkliga bröllop det.

– Det finns ett jättestort intresse av att gifta sig, speciellt den här tiden på året, säger Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan.

Att gå uppför gången i vit klänning eller frack ackompanjerad av orgelmusik och få höra en variation på ”tager du denna” är inte bara för de par där en eller båda är kyrkomedlem. En rundringning till olika församlingar visade att det går att gifta sig kyrkligt i många församlingar utan att vara medlem, men för en kostnad. I Sofia församling i Stockholm kostar en vigsel 3 900 kronor, men det är kyrkoherden som i slutändan bestämmer om hon eller han vill viga paret.

– Jag skulle först vilja ha ett samtal med paret om varför de vill gifta sig i kyrkan. Om det är traditionen man vill ha kan jag egentligen inte se något fel i det men jag skulle gärna vilja höra något mer än ”jag vill så gärna ha en vit klänning”, säger Cecilia Nyholm, kyrkoherde i Haga församling i Göteborg.

Fakta: Svenska kyrkan

 * Förra året vigdes 17 249 par i Svenska kyrkan, vilket motsvarar 33,9 procent av alla vigslar.

 * Vissa församlingar godkänner inte vigslar där båda saknar medlemskap, bland annat Engelbrekts församling i Stockholm och Haparanda församling.

 * Hårdare regler gäller vid dop och begravningar där det krävs pastoral hänsyn.

 * En kyrklig begravning där den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan, är dyrare än ett bröllop. I Jukkasjärvi församling kostar en sådan begravning 18 000 kronor.

 * 71 700 personer gick ur Svenska kyrkan 2013 i jämförelse med 54 491 personer 2012.

 * Från och med 2001 utträder många i samband med deklarationen och skattebesked.

Källa: Svenska kyrkan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.