Nytt bakslag för Northland

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Northland Resources sänker produktionsmålet för 2013 med upp till 16 procent. Lägre järnhalt i malmen är en av anledningarna.

När den värsta stormen precis har hunnit lägga sig kring Northlands Rescources, där saknade pengar och konkurshot legat i stormens öga blev det ett nytt bakslag idag. Anledningen till att produktionsmålet skrivs ned för 2013 är att företaget nu upptäckt lägre järnhalt i malmken än väntat samt förseningar med sin tredje kvarn. Från tidigare 1,2 miljoner ton torrt järnmalmskoncentrat väntas bolaget producera mellan 1 till 1,1 miljoner ton.

Inga lik i garderoben

Det här något som i praktiken innebär att företaget nu inte får in de pengar som de räknat med. Men några ytterligare oväntade händelser som kan tänka sig dyka upp för aktieägarna tror Johan Dagertun som är företagsdirektör inte att kommer komma inom den närmsta tiden.

– Jag definitivt inte vilja säga att det finns några fler lik i garderoben,  däremot har vi en hel del utmaningar framför oss. Vi har spännt bågen hårt och har en hel del projekt att färdigställa. Vi står inför ständiga utmaningar, men väl medvetna om dem så tror vi att det här kommer lyckas, säger Johan Dagertun.

Så aktieägarna behöver inte oroa sig i onödan då?

– Det här är och kommer att vara under en tid framöver ett högriskprojekt, säger Johan Dagertun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.