Landstingsrådet jagar samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett förhandlingsspel om makten i landstinget där vänsterpartiet kan avgöra vem som ska styra.  Och valets vinnare, Sjukvårdspartiet, hoppas på en regnbågsallians.

Men det finns också en helt annan lösning som knappast någon före valet hade kunnat tänka sig.

Valets segrare, Kenneth Backgård, oppositionslandstingsråd för Sjukvårdspartiet, hoppas på en regnbågsallians i landstinget. Vänstern och Miljöpartiet har förhandlat klart med dom borgerliga och Sjukvårdspartiet. Och det finns ett dokument som vänsterns ledning ska ta ställning till under helgen.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Missnöjda vänsterpartister

Men mycket talar för att Vänsterpartiet väljer att gå i opposition och inte regera ihop med Socialdemokraterna. Det förvånar landstingsrådet Kent Ögren (S):

-  Vi har tagit in alla ändringar som Vänsterpartiet har velat, säger han.

Tolv år av samregerande mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har inte gett det vänstern velat, men att gå ihop med dom borgerliga är ett för stort steg, säger ledande vänsterpartister som Nordnytt talat med.

Nya grupperingar

Det öppnar för nya konstellationer. Kenneth Backgård bekräftar för Nordnytt att det har skett  ”en kontakt” mellan  Sjukvårdspartiet och Socialdemokraterna.

Hade någon före valet sagt att Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet skulle regera landstinget ihop hade många höjt på ögonbrynet. Men nu låter det så här.

– Jag tycker att vi har många likheter i politiken kring sjukvårdsfrågor och regionala utvecklingsfrågor, säger Kent Ögren.

-  Med dom ganska stora åsiktsskillnader som finns i landstingspolitiken krävs det att Socialdemokraterna anpassar sig till våran linje  för att vi ska vara intresserade, säger Kenneth Backgård.

Ofta eniga

– Vi har 27 mandat och Sjukvårdspartiet har 19 så det skulle bli en väldigt stark konstellation på två partier, säger Kent Ögren.

Faktum är att förhandlingsinviter har tagits från Socialdemokraternas högsta ledning i Norrbotten. Målet har varit Sjukvårdspartiet.

– Tittar man på realiteterna är det många gånger väldigt små skillnader. I landstingsstyrelsen så är vi ofta överrens i tre fjärdedelar av alla ärenden. Detsamma gäller också, säger Kenneth Backgård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet