Landstinget sade nej till Elin

Uppdaterad
Publicerad

Hos Norrbottens läns landsting råder det stor brist på sjuksköterskor, men frågan är om landstinget verkligen gör allt för lösa behovet av sköterskor? Nordnytt har träffat Elin Larsson som ville jobba på Sunderby sjukhus men nu istället pendlar till Stockholm.

Efter att Elin Larsson hade gjort sin slutpraktik på Sunderby sjukhus fick hon ett muntligt erbjudande om en tillsvidaretjänst som hon beslöt sig för att tacka ja till. Men då anställningsavtalet skulle skrivas på var lönen 1300 kr mindre än vad hon blivit lovad. Elin som hade tänkt börja jobba för Norrbottens läns landsting valde då istället att ta anställning hos ett bemanningsföretag. Via bemanningsföretaget fick hon sedan jobb i Sunderbyn över sommaren, men sen var det tack och hej.

– Näst sista dagen som jag jobbade var det ett möte på avdelningen där man sade att man måste dra ner på vårdplatser på grund av sköterskebristen. Jag lyssnade och tänkte ”här sitter jag ju” men jag var inte en kandidat för ett jobb trots att personalen sade ”vi har ju Elin här”.

Så för att sammanfatta det hela, Elin Larsson flyttade till Luleå för att jobba på Sunderby sjukhus och var villig att ta en fast tjänst hos Norrbottens landsting som har brist på sjuksköterskor, men löften infriades inte och istället så veckopendlar hon nu till Stockholm och bristen på sköterskor hos landstinget i Norrbotten den består. Enligt Vårdförbundet så finns det dock sköterskor som är villiga att jobba i Norrbotten, men inte till vilket pris som helst.

-Det får stå för dem. Vi jobbar ju naturligtvis för att rekrytera på alla sätt som det går – vi ser att det är en reell brist och det är problemet, säger Mats Brännström som är landstingsdirektör.

Men borde ni inte höja lönebudet då för att få sjuksköterskor?

-Ja om det finns fler sjuksköterskor att få men det är något vi inte kan se.

Men Elin Larsson håller inte med.

-Det är bara skitsnack, det finns hur många sjuksköterskor som helst.

Hon säger också att hon har det jättebra i sitt jobb via bemanningsföretaget.

-Jag hade aldrig upptäckt vilka möjligheter jag har som bemanningssjuksköterska om inte landstinget skickat iväg mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.