Långa väntetider på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för en ambulans i Norrbotten variera stort, beroende på var i länet du bor. Och värst är det i Pajala där genomsnittstiden är 35 minuter.

Väntetiden är också lång i andra kommuner – i Jokkmokk rör det sig om 25 minuter, Övertorneå 20 och Överkalix och Arjeplog 18 minuter

-Om man överlever en hjärtinfarkt och hur man mår efteråt är helt avgörande av hur lång tid det tar innan man får hjälp, säger Pär Hommerberg från Riksförbundet Hjärt-Lung.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) menar att ambulansverksamheten i länet är väl fungerande.

-Sen har vi ju en speciell utmaning att lösa det i glesbygd men där har vi ju tillsammans med kommunerna hjälpinsatser som används i väntan på ambulans.

På onsdag ska representanter från Riksförbundet Hjärt-Lung träffa landstingspolitiker för dialog och krav på förbättringar.

-Vi tycker att politikerna skall sätta sig med professionen och ansvariga på respektive ambulansstation och tillsammans fundera över förbättringar, säger Per Hommerberg.

Och han påpekar att man redan i fjol var i Norrbotten för en översyn av ambulansverksamheten.

-Tittar man på siffror kan man se att alla utom en plats har blivit sämre och frågan är var är ambulansvården i Norrbotten på väg egentligen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.