Längtan efter ”tantblommor”

Uppdaterad
Publicerad

Så inte för tidigt och för dagbok. Det är ett par av råden inför planteringssäsongen.

Våren är här (även om det inte riktigt känns så idag) och nu börjar planeringen inför sommarträdgården eller blomlådorna på balkongen. På en handelsträdgård utanför Luleå har förberedelserna pågått länge och vi fick lite tips om vårplantering.

Sår för tidigt

För Stefan Enström, blomsterhandlare i Luleå, är blommorna inte bara livet utan också ett yrke. Våren är en intensiv tid för honom. Det innebär långa dagar i växthusen med plantering och vattning. Vi frågade honom vad man ska tänka på den här tiden på året.

– Det de flesta gör fel är att så frön alldeles för tidigt. Det är oftast för mörkt och varmt i våra hem för att framgångsrikt driva upp bra plantor. Sedan är det bra att föra en dagbok över det jobb man gör med sina plantor. Då kan man se nästa år vad man kan göra bättre. Här på handelsträdgården för vi alltid dagbok. säger Stefan Enström.

Tantblommor

Stefan berättar om hur populär pelargonen blivit de sista åren. Särskilt de äldre sorterna som förut ansågs vara ”tantblommor”. Han råder dock alla pelargonälskare att skynda långsamt med att sätta ut pelargoner och tycker att man bör vänta till i alla fall juni innan man sätter ut dem.

Hans egen favoritblomma på våren är pensén, särskilt den småblommiga.

– Den är härdig och blir inte lika utblommad som den storblommiga pensén så den kan man ha långt in på sommaren, berättar Stefan.

Det är dock alldeles för tidigt för penseér ännu tycker han, även om en del blomsterhandlare börjat ställa ut dem utanför butikerna.

– Man får nog vänta en månad till. Det måste vara många fler timmar av plusgrader för att de ska överleva. Fast har man en inglasad balkong som håller värmen så fungerar det säkert, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.