Lärarbrist hotar stänga skolor

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på behöriga lärare hotar att stänga flera skolor i länet.

I många av länets kommuner pågår en översyn av skolstrukturen. Nordnytt har tidigare berättat om bland annat läget i Kiruna där en omfattande översyn pågår. Och det finns en gemensam nämnare till detta.

– Vi har en kris när det gäller att hitta behöriga lärare i hela landet. Det finns inte tillräckligt många lärare. Och sen också kravet på lärarlegitimation som har gjort att de flesta kommuner ser över sin verksamhet. Det säger Roger Suup (S) ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna.

Kirunaskolor kan läggas ner

Han berättar att det i flera kommuner görs omfattande utredningar. Bland annat i Pajala, Luleå, Gällivare och Kiruna.

– Så här ser det ut mer eller mindre i hela landet, säger han.

Det här leder till oro i många små skolor med få elever där man har svårare att tillgodose alla behörigheter än på större skolor. Kiruna hör till de kommuner som inte tillräckligt många behöriga lärare. I höstas stängdes högstadiet i Svappavaara och eleverna tvingas sedan dess pendla till Vittangi.

– Trots flera rekryteringsomgångar så fick vi inte tag i någon behörig lärare till högstadiedelen och så kan det se ut på många skolor. Inte bara i Kiruna kommun utan i hela landet, säger Roger Suup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet