Problemväder i Abisko Foto: Privat

Lavinrisk stoppar trafiken – turister fast i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Hårt väder har stängt E10:an i båda riktningar mellan Björkliden och Riksgränsen men även på den norska sidan. På grund av det hårda vädret beräknas vägen kunna öppnas tidigast i morgon på eftermiddagen. Järnvägstrafiken mellan Kiruna och Narvik beräknas tidigast vara igång efter midnatt.

Både tågtrafiken och väg E10 har stängts av på grund av hårt väder och lavinrisk. I Abisko sitter ett antal turister fast och kan inte komma iväg.

– Det är klart att det här vållar problem. Det är besvärligt just nu att vi i varken får gäster hit eller att de kan ta sig härifrån. Vi har många utländska gäster och de ska ju med anslutningsflyg kors och tvärs. Det säger Helena Runeberg, platschef i Abisko.

Vädret stänger trafiken i Norrbotten

Finns det någonting ni kan göra?

– Nej inte ett nå. Ingen vill ut på vägen och riskera livet. Det är bara att avvakta. De som har avgångar med flyg att passa har det mer problematiskt. Det är inte enkelt att boka om flyget, säger hon.

Helena Runeberg berättar att det är alldeles vitt ute. Att det blåser rejält och att några turister vågat sig utanför huset och pulsar omkring i snön.

– Jag ser folk med snö upp till midjan. För många som inte måste härifrån idag är det spännande och lite exotiskt.

Spränger laviner

Trafikverket har räknat med att trafiken ska kunna komma igång under dagen men det är osäkert.

– Jag tror vi får dras med det här till i morgon eftermiddag, säger Helena Runeberg som tycker att hon nästan känner sig lite personligt ansvarig för väderproblemen.

Abisko har också ett uppdrag från Trafikverket att spränga laviner.

– Vi håller koll på branterna och vi spränger nästan varje dag, säger hon.

Mer trafikinformation finns på Trafikverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädret stänger trafiken i Norrbotten

Mer i ämnet