Livshotande skador efter misshandel på boende

Uppdaterad
Publicerad

En dement medpatient utsatte rullstolsburne Rudolf Sundman för en brutal misshandel på avlastningsboendet Gullvivan i Älvsbyn. Misshandeln ägde rum förra torsdagen och 81-årige Rudolf Sundman vårdas fortfarande på Sunderby sjukhus.

Rose-Marie Sjöberg förstod att någonting inte stod rätt till när telefonen ringde halv sex på morgonen.  En sköterska berättade att sambon Rudolf Sundman hade blivit ivägskickad med ambulans efter att ha blivit slagen av sin rumsgranne. Att det då handlade om liv och död hade hon inte i tankarna. Men Rudolf Sundman fördes så småningom till akuten på Sunderby sjukhus med krossad näsa, bruten vänsterarm och en inre blödning i huvudet. Han fick även sy under båda ögonen.

– Natten när vi åkte till Sunderbyn grät vi hela vägen, både jag och hans dotter. Vi visste inte vad som skulle möta oss när vi kom fram. Doktorn hade sagt att han kanske inte skulle överleva natten, säger Rose-Marie Sjöberg.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Ifrågasätter rutiner

Rose-Marie klandrar inte den demente patient som utförde misshandeln utan ifrågasätter istället rutinerna som finns inom vården i Älvsbyns kommun. Hon reagerar starkt på att patienter med så olika sjukdomsbilder får bo tillsammans, utan att vara under uppsyn. Speciellt eftersom aggressivitet kan vara ett symptom vid demens. Men att det skulle finnas risker kom som en överraskning för kommunen.

– Den här risken har inte blivit uppmärksammad för mig vetligt har det aldrig hänt tidigare i någon del av landet. Det här är en mycket tragisk händelse och jag beklagar det djupt, säger Helena Öhlund kommunalråd i Älvsbyn.

Vilka direkta åtgärder tar ni efter den här händelsen?

– Vi har satt in extra personal och personal som har jobbat får stöd och hjälp. Det är en traumatisk upplevelse för alla, säger Helena Öhlund.

Besöker honom varje dag

Men den som har drabbats hårdast är Rudolf Sundman. Rose-Marie Sjöberg besöker sin sambo varje dag på Sunderby sjukhus och hon var där senast igår.

– Han var jättetrött. Han svarade ja och nej och sa mitt namn när jag frågade han. Men han pratar inte någonting annars. Jag tror ju själv att han aldrig kommer tillbaka till det han var tidigare, säger Rose-Marie Sjöberg.

Händelsen är anmäld som ett Lex Sarah-ärende och en utredning är påbörjad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Mer i ämnet