LKAB åtalsanmäls för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har anmält LKAB för fem olika miljööverträdelser under förra året.

För ett år sedan berättade Nordnytt att Kirunaborna störs av buller från LKAB. Trots att åtgärder utlovades bullrar det fortfarande lika mycket. Nu blir ärendet ett fall för miljöåklagare.

Flera överträdelser

Länsstyrelsen har nyligen åtalsanmält LKAB för fem olika miljööverträdelser under 2013.

Det handlar om buller och för höga stoftutstläpp i Svappavaara, för höga föroreningar från klarningsmagasinet i Vitåfors och för hög vattennivå i den nya dammen i Luossajärvi i Kiruna.

I några fall är problemen redan åtgärdade, i andra fall finns det en färdig åtgärdsplan.

Drar ut på tiden

Den femte anmälan handlar om buller nattetid i Kiruna och den saken har LKAB ännu inte lyckats lösa, trots att LKAB noterade att riktvärdena började överskridas redan 2012.

Det är framför allt ventilationen i gruvan som är den bullerkälla som Kirunaborna märker av. När Nordnytt rapporterade om saken för ett år sedan lovades åtgärder.

– Det finns många olika skäl till att det har dragit ut på tiden. Framför allt är det en omfattande investering och det tar ganska lång tid att projektera. Det var också knivigare än vi först trodde. Vi hade först en plan att vi skulle vara klar med ombyggnationerna mycket tidigare, men det har tyvärr dragit ut på tiden, säger Linda Dahlström till Nordnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.