LKAB betalade inte lika till husägare

Publicerad

De som sålde sina hus först i Malmberget fick mycket mindre betalt än andra husägare, visar Nordnytts granskning.

Mellan åren 2005 och 2007 har LKAB köpt in ett stortantal fastigheter i Malmberget eftersom gruvan skulle expandera.

Nordnytt hargranskat var LKAB betalat och kan nu avslöja att familjerna som sålde i etttidigt skede tidigt fick mycket mindre betalt för sina hus jämfört med dem somväntade med att sälja. Kurt Nilsson är en av de missnöjda villaägarna.

-Det känns inte alls bra. Det är nästan så att manhar gråten i halsen när man tänker på den process vi har gått igenom. Det ärsmärtsamt...säger han.

År 2006 sålde Kurt Nilsson och hans familj sitthus i Malmberget till LKAB eftersom gruvbolaget skulle bryta malm under huset. Etthus de planerat sin ålderdom i.

-Jag hade bott kvar om jag hade haft den möjligheten,men det gjorde det ju inte på grund av gruvbrytningen, säger Kurt Nilsson.

Familjen Nilsson investerade ungefär 800 000kronor på huset. Pengar de räknade med att får tillbaka när LKABs gruva skullebli större.

Men så blev det inte. LKAB betalade 528.000 kronorför villan och närmare 40. 000 kronor i bland annat mineralersättning.

-Jag tyckte det var nästan som en utpressning föratt få oss att snabbt sälja fastigheten. Mentalt har jag bott skitdåligt, sägerKurt Nilsson.

LKAB har genomfört ett stort antal husköp i Malmberget.Enligt bolaget har de anlitat en opartisk värderare vid varje husköp så attpriserna ska stämma med marknaden.

-Man får betalt för vad huset är värt och man fårdessutom en värdering om man kommer att kunna köpa ett likvärdigt hus. Deaffärsmässiga principerna är att betala vad någonting är värt, sägerinformationschef Anders Lindberg, LKAB:

Kurt Nilsson och hans familj ville inte bo kvar idet gruvpåverkade Malmberget, men pengarna räckte inte till någon villa inne iGällivare, så nu bor de i en lägenhet.

-Idag har jag ändrat min tidigare positiva syn påbolaget eftersom jag inte tycker att vi har blivit behandlade på ett rättfärdigtsätt, säger Kurt Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.