LKAB förbereder tvångsinlösning

Uppdaterad
Publicerad

I dag började domstolsförhandlingar om när LKAB ska kunna öppna sin tredje gruva i Svappavaara. Fast tillståndet inte är klart förbereder sig LKAB för att ansöka om tvångsinlösen av fastigheter i gruvans närområde.

Det har varit många miljödomstolsförhandlingar kring LKAB:s nya gruvor och det mesta var sig likt när den tredje Svappavaaragruvan – Leveäniemi –  skulle avhandlas under onsdagen.

Naturvårdsverket avstyrker ansökan och anser att LKAB:s ansökan inte håller måttet när det gäller rening av utsläppen till vattendragen.

Leveäniemigruvan

– LKAB har inte presenterat några reningstekniker som gör att man skulle kunna minska utsläppen så att de blir mer hanterliga, säger Måns Cederberg, jurist vid Naturvårdsverket.

Frustration

LKAB för sin del hävdar att man visst använder bästa möjliga reningsteknik.

Bolagets frustration växer då de efter snart tio års planering ännu inte är igång med alla nya gruvor.

– Vi saknar den konkreta diskussionen kring själva villkoren och vi ser ofta att saker och ting tar onödigt lång tid. Det finns förbättringspotential och det vill vi trycka på, säger Per-Erik Lindvall, direktör LKAB:s teknik- och affärsutveckling.

– Det tar tid och det är ingenting vi eftersträvar men det måste bli tillräckligt utrett så att domstolen kan fatta rätt beslut, säger Måns Cederberg.

”En viktig puzzelbit”

Men det finns ett hinder till innan LKAB kan öppna Leveäniemigruvan. Trots år av förhandlingar har man ännu inte lyckats lösa in alla fastigheter i gruvans närområde.

Förhandlingarna pågår fortfarande och nu förbereder LKAB en ansökan om tvångsinlösen.

-Vi vill gå framåt i processen. Ett alternativ är att staten avsätter mark för gruvverksamheten. Min förhoppning är att mark- och miljödomstolen ska besluta om ett nytt verksamhetstillstånd för Leveäniemigruvan som är en viktig puzzelbit för LKAB:s framtid, säger Per-Erik Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet