Lokförarstrejken – totalstopp för malmtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det råder totalstopp för all malmtrafik mellan Narvik och Kiruna sedan ett trettiotal norska lokförare tagit ut i strejk.

All malmtrafik mellan Narvik och Kiruna står nu stilla. Orsaken är att det är den norska sidan som hanterar terminalen vid malmhamnen i Narvik och därför är trafiken helt lamslagen. Det rapporterar Nordnytts reporter i Narvik.

Bakgrunden är att norska Lokomotivmannsförbundet, NLF, vill ha ett avtal om att norska lokförare ska svara för hälften av körningarna med malmtågen mellan Narvik och Kiruna. Något som varit praxis de senaste 20 åren.

Lokförarstrejk i Narvik

Norska Lokomotivmannsförbundet anser att det handlar om en kamp att bevara norska arbetstillfällen.

Principfråga

– Det är naturligtvis djupt beklagligt. Det handlar om en principfråga där vi inte kommer överens. Det säger kommunikationsdirektör Frank Hojem vid LKAB till Nordnytt.

– Det har funnits ett avtal i botten med en intention att fördela arbetet 50/50 mellan norska och svenska lokförare. Det är vi beredda att följa och fortsätta ha lokförare i Norge och att utveckla verksamheten i Narvik och att fördelningen ska vara på samma nivå som idag.

Varför kan ni inte skriva ett avtal om detta då?

Vi vill inte ha in det i ett löneavtal. Dessvärre har Lokomotivmannsförbundet drivit principfrågan hårt. Det här handlar om LKAB:s möjligheter att leda och organisera arbetet och det måste LKAB ha.

Ingen kortvarig påverkan

På frågan om varför facket tycker att det är så viktigt med ett avtal svarar Rolf Jörgensen, ordförande i Lokomotivmannsförbundet, NLF;

– Det är ju en intressant fråga. Varför är det så viktigt för LKAB att inte ha ett avtal?, kontar han.

– Det är bara LKAB Malmtrafik som inte vill ha ett avtal. Det är otroligt viktigt för våra medlemmar i Norge att LKAB förpliktigar sig till att ha en jämlik fördelning.

I dag kör ett trettiotal norska lokförare och ungefär lika många svenska lokförare LKAB:s malmtåg.

Strejken innebär att hälften av malmtågen ställs in. Något som enligt Frank Hojem inte drabbar LKAB på kort sikt. Han vill inte precisera vad som betraktas som kort sikt men säger att lagren är välfyllda.

– Om det blir långvarigt så påverkas vi negativt, säger han.

Kan strejka länge?

Hur länge kan ni strejka?

– Vi har inte som mål att strejka länge. Vi hoppas att LKAB tar sitt förnuft till fånga. Vi önskar en kortvarig strejk. Men vi kan strejka i månader om det är nödvändigt men vi hoppas inte att det blir så, säger Rolf Jörgensen, NLF.

Men LKAB hävdar att en kortvarig strejk inte påverkar bolaget?

– Det tror jag inte stämmer. Tror inte att det inte bekymrar LKAB. Men det är ju vanligt att man positionerar sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lokförarstrejk i Narvik

Mer i ämnet