Lööf på Löfvens första alliansdejt

Publicerad

Regeringsbildaren Stefan Löfven kallar Alliansens ledare till sig, en och en. Den första dejten är vikt för Centerns Annie Lööf som hittills envist har nobbat S-ledarens inviter.

Sverigedemokraterna är naturligtvis inte aktuella för en regering, men har nu fått klart med en vice talmanspost i riksdagen.

Senast den 26 september ska S-ledaren rapportera till riksdagens talman Per Westerberg hur hans sonderingar om att bilda en regering med Miljöpartiet har gått.

-Jag vill samarbeta, jag vill ta ansvar och jag är helt övertygad om att fler partier kommer att landa i den slutsatsen, säger Löfven.

-Sverige är för litet för stora konflikter.

Under fredagsförmiddagen ska han träffa alla fyra Allianspartier, trots deras helt avvisande hållning till hans upprepningar om utsträckta händer över blockgränserna. Först ut blir Annie Lööf, skriver aftonbladet.se.

Vänsterns krav

Löfvens huvudfokus nu är att förhandla fram en regeringsförklaring med MP. Inte bara ministerposter ska fördelas. Även flera komplicerade sakfrågor måste lösas, till exempel hur S och MP ska enas om en regeringslinje om kärnkraft, försvar och klimatskatter.

Det handlar också om att förhandla fram ett budgetförslag så att förhandlingar kan inledas med Vänsterpartiet, som kräver ett färdigt budgetförslag för att komma till förhandlingsbordet. Då blandas också V:s krav på politiken in i pusslet, vilket kan ge stora problem för Löfven som vill hålla dörren öppen för samarbeten över blockgränsen.

Viktig symbolik

Löfven har övertygat talmannen om att han har tillräckligt stort stöd för att få igenom sin budget. Men säker kan Löfven inte vara, eftersom SD-ledaren Jimmie Åkesson kan tänka sig att rösta på Alliansens budgetförslag, om han anser att det är bättre för Sverige. I så fall orsakar han regeringskris och möjligt nyval.

-Är det något parti som har något att vinna på nyval, så är det vi, säger Åkesson som svar på att Alliansledarna tvivlar på att han menar allvar.

Enligt riksdagens praxis kommer SD att få en vice talmanspost i kraft av att vara tredje största parti. Varken Alliansen, S eller MP har något att erinra mot denna traditionella tågordning, medan V finner SD-ledamöter allmänt olämpliga.

Talmännen leder arbetet i riksdagens kammare, fördelar ordet, håller reda på talartider och sköter omröstningar. De förväntas agera opolitiskt.

För SD är vice talmansposten viktig för bilden av partiet.

-Man kommer att se att vi har företrädare som är statsmannamässiga, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.