Luleå tog fjärde raka mot Brynäs

Luleå tog sin fjärde raka seger under SHL-säsongen genom att besegra Brynäs med 2-1 på lördagskvällen.

Veteranbacken Jan Sandström visade vägen med ett rappt direktskott som gav norrbottningarna ledningen i andra perioden.

Inledningen var trevande med böljande spel men de riktigt vassa målchanserna var lätt räknade. Den mest spektakulära var Cam Abbots klingande stolpträff i nionde minuten som så när gav hemmalaget ledningen. Efter den chansen tog Luleå över spelet i resten av första perioden.

Brynäs jobbade sig in i matchen i andra perioden och Niclas Andersén och David Westerlund utmanade Luleås målvakt Joel Lassinantti med vassa farliga skott. Men det blev hemmalaget som fick första målet när backen Jan Sandström direktsköt en hård ispuck som rann in bakom Bernhard Starkbaum i Brynäskassen.

Veteranbacken noterades därmed för sitt tredje mål under säsongen. Brynäs replikerade dock snabbt när Bill Sweatt två minuter senare lyckades styra in en puck i Luleås kasse.

Kvitteringen firade han med att häckla motståndarna på ett sätt som domarna bedömde som osportsligt, och amerikanen fick sätta sig i utvisningsbåset.

Ställningen var 1-1 när slutrundan inleddes. Luleå var starkast i inledningen och fick pucken i mål efter fyra minuter genom Lennart Petrell. Men målet underkändes, efter videogranskning, på grund av spark.

Luleå ökade nu tempot och anföll i våg efter våg, men Bernhard Starkbaum storspelade och höll tätt. Brynäs försvarade sig effektivt och fick giftiga kontringslägen, men även Luleåmålvakten bjöd på fina räddningar.

Med fem minuter kvar att spela gav Luleås press resultat när backen Kristian Näkyvä sköt 2-1 från blå linjen. Brynäs satsade nu allt framåt och tog ut målvakten i slutet, men Luleå stod emot och befäste sin position i tabelltoppen.