Luleås starkaste förening

Uppdaterad
Publicerad

-Det är otroligt mycket teknik men så sitter det mycket i huvudet också. Ena dagen kan en vikt vara jättelätt och nästa dag är den jättetung och då rubbar man den inte, säger 23-åriga Andrea Nordling.

Intresset för styrkelyftning växer explosionsartat och kvinnorna är fler än någonsin i sporten. På SM i somras så var det fler kvinnor än män anmälda, något som aldrig hänt innan. Patrik Hedqvist, coach och lyftare i Luleå Atletklubb, säger att de arbetar mycket med att locka fler tjejer till sporten.

-Jag tycker det är jättebra att allt fler upptäcker att även tjejer kan hålla på med kraftidrott, säger han.

När Andrea Nordling började träna för ett år sedan så var det två licensierade kvinnliga lyftare i klubben. Nu är det 13 stycken. De flesta av dem ska ställa upp i DM som hålls i Umeå den 1-2 november och så även Andrea Nordling.

-Jag tränar stenhårt och pressar mig själv nu, säger hon.

Man tävlar i tre olika delgrenar, knäböj, bänkpress och marklyft. Lyftaren har tre försök i varje delgren där den högsta godkända vikten i respektive delgren, sparas till ett sammanlagt slutresultat.

-Jag hoppas att mina maxnivåer ska visas på DM, säger Andrea.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.