Fick cykeln stulen – lurade tjuven

Uppdaterad
Publicerad

Cykelstölderna i Norrbotten ökar igen och luleåbon Jan-Olov Madeleine Ågren är en av de som drabbats. Men han lurade tjuven och lyckades med polisens hjälp få tillbaka cykeln.

Under årets första fem månader anmäldes 340 cykelstölder i Norrbotten och det är en ökning med 37 procent jämfört med samma tid förra året och ett negativt trendbrott.

Urban Pohjanen, chef för brottsutredningar i Luleå och Boden, är orolig över utvecklingen.

– Cykelstölder är svårutredda brott med låg uppklarningsprocent och det främst för att det brukar saknas vittnen, säger han.

Besviken och arg

En av de som drabbats under juli månad är Jan-Olov Madeleine Ågren som blev av med sin cykel hemma på gården.

– Man blir ju besviken och arg. Det är väl typiskt att ens cykel inte får stå i fred. Tyvärr var det jag själv som skapat tillfället när jag slarvade med att låsa cykeln, säger han.

Men Jan-Olov Madeleine Ågren gav inte upp.

Han gjorde polisanmälan, annonserade efter sin stulna cykel på Blocket och på sociala medier  och via sitt kontaktnät fick han veta att den annonserats ut i en sluten Facebook-grupp för 3 000 kronor.

Lurade tjuven

Planen var given – att lura tjuven och få tillbaka sin cykel.

– Jag frågade om någon var intresserad av att hjälpa mig och låtsas vara köpare och det gick bra. Sen gick jag och min flickvän på mötet med cykeltjuven.

Var du orolig inför mötet?

– Ja, jag tyckte att det var ganska läskigt när man inte ens vet vem som kommer till mötet, om de är flera eller inte, Man vet inte någonting.

Av den anledningen tog han kontakt med polisen som lade sig i beredskap i närheten.

– Under cykelprovturen ringde jag patrullen som kom direkt och då lade tjuven benen på ryggen och försvann in i skogen.

Tur och skicklighet

Vad känner du nu?

– Jag är glad att jag fick tag på cykeln. Det var huvudsyftet med mitt agerande. Det var ganska mycket tur och lite skicklighet och is i magen.

Slutet gott allting gott?

– Ja, lite så. Slutet gott, allting gott. Åtminstone för min del, säger Jan-Olov Madeleine Ågren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.