Majorov OS-debuterar i födelselandet

Publicerad

Den 13 februari skrinnar han ut på isen i Sotji för sin första olympiska tävling. Konståkaren Alexander Majorov från Luleå.

Nordnytt följde honom under en av de sista träningarna före avresan.

22-årige Alexander Majorov gör alltså sitt första OS. Han är nöjd om man kommer bland de 10 bästa, för i en bedömningssport som konståkning måste man vara känd för att få topp-poäng, säger han.

OS i Sotji

-En världsmästare får 30-40 poäng extra bara för att han är världsmästare. Det känns skit men så är det, säger han.

Fyra varv i luften

Han tränas av pappa som också heter Alexander. Familjen flyttade från Sankt Petersburg till Luleå när Alexander den yngre var ett år.

-Det sägs ju att det är en fördel att kunna språket när man tävlar i OS men jag vet inte om det har någon betydelse. För mig är det att vara med i OS som är viktigast, inte att det går i Ryssland.

Han är en av bara två svenskar som lyckats sätta en ”kvadrubel” på tävling. Där gäller det att snurra fyra varv i luften.

-Att klara en sådan är numera ett måste för att hänga med i den internationella konkurrensen, säger han.

Oinsatt i problemen

Debatten om gästarbetarnas förhållanden och övriga problem i OS-orten Sotji säger han att han inte hunnit sätta sig in i. Träning fyra gånger om dagen och halvtidsstudier till sjukgymnast fyller dagen från morgon till kväll.

Men lite TV-tittande blir det också. Helst ishockey, inte konståkning.

-Det är tråkigt att titta på. Kanske framförallt för att när man håller på själv så blir det för mycket om man ska titta också.

Andra norrbottningar i OS

Charlotte Kalla, längdskidor

Marcus Hellner, längdskidor

Per Spett, puckelpist

Emma Eliasson, hockey

Pernilla Winberg, hockey

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet