Polisen utreder elolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under tisdagen varit på plats i Piteå för att utreda olyckan där en ung kvinna fick livshotande skador.

Texten har uppdaterats.

Sjukhuset hade ett strömavbrott natten den 29 september vid 00:49. Ytterligare ett strömavbrott kom 17.00 på måndagen och indikerade att någonting var fel i transformatorrummet. När fastighetsskötaren låste upp dörren fann han den svårt brännskadade kvinnan.

Kvinna svårt brännskadad i Piteå

Kvinnan som är i 20-års åldern kunde hämtas ut sedan strömmen stängts av. Hon fördes till Sunderby sjukhus men har sedan transporterats till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Polis utreder

Kvinnans skador bedöms som livshotande. Polisen har startat en teknisk utredning om olyckan och har bland annat förhört de personer som hittade kvinnan. Enligt polisen är det inte troligt att utredningen blir klar under tisdagen.

Polisen vill inte uppge om dörren till transformatorrummet var låst. Men sjukhuset fastighetsförvaltare, Anders Toresson, är säker på sin sak.

– När polisen kom och när vår beredskapsskille kom var dörren låst, säger han.

Den här personen ska ju inte komma in på den här platsen – har man brustit i säkerheten?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har ju skyltar och lås och dörrarna är byggda enligt alla regler, säger Anders Toresson.

Dörren låst

Enligt ett pressmeddelande från Norrbottens läns landsting var transformatorrummet låst.

”Piteå älvdals sjukhus hade ett strömavbrott natten den 29 september vid 00:49 och sedan ytterligare ett strömavbrott den 29 september klockan 17.00.Vid det senare strömavbrottet indikerade den tekniska utrustningen att något var fel i transformatorrummet. När fastighetsskötaren låste upp rummet hittas kvinnan. Dörren till transformatorrummet var låst och märkt med ”Obehörig äga ej tillträde” och ”Livsfarlig ledning”.”

Vi kan inte säga någonting i ärendet just nu, säger Aron Backman, chef för brottsutredningar vid polisen.

Kvinnan var inte patient på sjukhuset men enligt nsd.se så har kvinnan identifierats och är boende i Piteå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna svårt brännskadad i Piteå

Mer i ämnet