Första snökaoset i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett riktigt oväder drog in över länet under natten. Nåt som orsakat rejäla trafikproblem under dagen med flera olyckor som följd. Och på Sunderby sjukhus gick man in i så kallat stabsläge.

Hårt väder med kraftiga vindar med uppemot 20 sekundmeter i byarna och snö som övergick till regn drog in i länet redan under torsdagskvällen, vilket gjorde vägbanorna glashala och spåriga.

När fredagsmorgonen kom hade SMHI 3 klass 1-varningar för länet. Och när fredagens morgontrafik kom igång var också trafikkaoset igång.

Flera trafikolyckor rapporterades in till polisen i bland annat Gammelstad, Kalix, Norrfjärden, Råneå och Persön.

På Sunderby sjukhus gick man upp i stabsläge. Vilket innebär förstärkt ledningsresurs för krisledningen vid sjukhuset och att man följer händelseutvecklingen.

– I nuläget kommer vi inte att kalla in mer personal, det inträffar i så fall om vi höjer till nästa förstärkningsläge, sa biträdande närsjukvårdschef Per Wågström när vi träffade honom på Sunderby sjukhus under förmiddagen.

-I stabsläge kan hända någon gång i månaden av olika anledningar men när det gäller trafiken är det mer sällan, sist var för ett halvår sedan, berättade Per Wågström.

Förutom trafikproblem, rapporterades det bland annat att P4 Norrbotten fick stora problem med sina radiosändningar på FM-bandet.

Ovädret kulminerade vid lunchtid och trots alla olyckor kunde polisen rapportera att det handlade inte om några allvarligare personskador.

Snöandet fortsätter under natten mot lördagen i norrbottens inland så trafikanter uppmanas ta det fortsatt lugnt på vägarna.

SMHI varnar för kraftiga vindar i fjällen, inlandet och Bottenviken, och i inlandet kan de komma mera snö under dagen och lördagsnatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.