Maria vann efter 15 års kamp

Publicerad

Det tog femton år men till slut fick Maria Uggla rätt mot sitt försäkringsbolag. En trafikolycka har gjort att hon inte längre kan jobba och har kronisk värk.

Efter en dom i både tingsrätten och Hovrätten får hon nu 800 000 kronor i ersättning plus ersättning för utebliven ersättning fram till hon fyller 65 år.

– Det är helt otroligt som en dröm. Jag har haft tunga år med många motgångar, säger Maria Uggla.

Kronisk värk

Det var i januari 1999 som olyckan skedde. I Sverige var Göran Persson var statsminister, och president i USA var  Bill Clinton.

I  en korsning  i centrala Luleå satt Maria Uggla i passagerarsätet när en traktor körde på bilen bakifrån. Sätet hade inget nackstöd och Maria Uggla fick bland annat whiplash och nackskador.

Trafikolyckan lider hon fortfarande av med kronisk värk och bortdomnande armar:

– Jag har en flicka som jag bar kunde lyfta när hon var riktigt liten men sedan har jag inte kunnat bära henne. Det har varit svårt med hushållsarbete och många andra saker, säger Maria Uggla.

”Hade hellre jobbat”

Det tog många år innan fallet togs upp i tingsrätten och det tvistades om skadorna är från trafikolyckan och om Maria Uggla kan arbeta eller inte. I tingsrätten vann försäkringsbolaget men Hovrätten gick på Maria Ugglas linje och försäkringsbolaget  betalar ut över åtta hundra tusen kronor omedelbart plus ersättning för utebliven inkomst tills hon fyller 65. 

– Pengarna betyder en hel del men jag hade gärna bytt bort dom om jag hade kunnat jobba istället, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.