Foto: Rymdstyrelsen/Hans-Olof Utsi

Med siktet inställt på rymden

Uppdaterad
Publicerad

En ballong stor som två globen som bär ett teleskop ska granska röntgenstrålning i rymden. Under fredagen gjordes det tredje försöket att få upp jätteballongen från Esrange i Kiruna.

Vädret måste vara perfekt för att inte ballongen ska skadas eller blåsa åt fel håll när den släpps. Men efter nära två veckors väntande släpptes ballongen upp under fredagsförmiddagen.

Ballongen ska upp på 40 kilometers höjd och sedan följa med vindar i atmosfären mot Kanada där den tas ned. Syftet med färden är att teleskopet som sitter på ballongen ska se röntgenstrålning från en neutronstjärna som ligger 6.000 ljusår från jorden. Den här typen av grundforskning där forskarna inte vet vad de letar efter är en viktig bas för framtida rymdforskning.

Det är tredje gången som ballongen släpps upp. Det senaste försöket som gjordes förra sommaren fick avbrytas och sommaren 2011 kom ballongen upp men fick en reva och fick tas ned igen.

– Vi är jätteglada för att vi nu kan påbörja våra observationer. Nu hoppas vi på en stabil flygtur som ger goda observationsförhållanden, det ökar chansen att vi kan studera mönster i den kosmiska strålning som neutronstjärnorna avger, säger projektledaren Mark Pearce, KTH.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.