Meteorolog: snön blir kvar till jul

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en med all sannolikhet en vit jul i Norrland.

Julstämningen brukar till stor del hänga på hur mycket snö som har hunnit falla till julaftonskvällen, och i norr kan vi i stort sett pusta ut. Där det i dagsläget fallit snö kommer den med all sannolikhet att stanna kvar.

– Längre norrut lär man få behålla sin snö. Och mer ser ut att komma i början av nästa vecka. På julafton går vi i allmänhet mot ett lite kallare väderläge. säger meteorolog Lovisa Andersson hos SMHI till SVT.

I hela Norrland väntas minusgrader även till veckan, något som säkrar snöns närvaro. I södra Sverige blir väderläget däremot mer ostabilt, men än så länge är prognoserna något osäkra. Meteorologerna räknar med en julhelg där det i bästa fall blir snöblandat regn.

– Det som först såg ut att blir ett kallt, klart och torrt väder i stora delar av landet kan störas av ett lågtryck västerifrån, som väntas ge ostadigt väder i södra Sverige. Chanserna för en vit jul i söder är därför mycket små, säger Lovisa Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.