Militären visar upp ny helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls en ceremoni för Försvarsmaktens nya Helikopter 14, Hkp14, som nu är på plats i Luleå. En helikopter som piloterna styr via dator.

Samtidigt som det pågår en febril jakt på en eventuellt främmande ubåt i Stockholms skärgård visar Försvarsmakten upp den nya helikopter som skall stationeras i Luleå.

Totalt kommer nio Hkp14 att placeras i Luleå. Satsningen innebär också att styrkan på 70 personer som idag arbetar vid helikopterskvadronen utökas till närmare 130 personer.

Idag välkomnades den första helikoptern som stationeras på första helikopterskvadronen vid Luleå garnison. Efter flera års väntan, på grund av förseningar hos leverantören. De nya helikoptrarna ska ersätta den gamla trotjänaren ”Super puman”. Skrovet på den nya helikoptern är byggt av kolfiber och den har ett elektroniskt styrsystem.

Första helikopterskvadronens uppgift är att ge stöd till markstridsförband – det vill säga frakta personal och utrustning. Och det blir alltså uppgiften för den nya ”Hkp-14” i Norrbotten utöver civila uppgifter som brandbekämpning och eftersök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.