Miljard till rika kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms landsting och flera rika kommuner kring huvudstaden får lättnader i Robin Hood-skatten.

Och för att fylla hålet skjuter staten till nästan en miljard.

Tio kommuner i och runt Stockholm samt Vellinge och Lomma, Skåne, och Kiruna plus Stockholms läns landsting får sänkta avgifter till utjämningssystemet där de rika kommunerna stöttar de med sämre skattekraft. Orsaken är enligt regeringen att utjämningen potentiellt sinkar tillväxten i dessa områden, enligt budgeten.

Mer pengar till systemet

-Vilka de här kommunerna är kan variera från år till år, beroende på hur skatteunderlaget förändras, säger Malin Ekelund på finansdepartementets kommunenhet.

Men för att inte övriga 277 kommuner ska förlora, skjuter staten till 961 miljoner kronor ytterligare till systemet.

Totalt betalar de 13 kommunerna och det enda landstinget in 5,3 miljarder kronor i inkomstutjämningsbidrag. Tre kommuner sticker ut och bidrar mest till systemet, Danderyd, Lidingö och Täby.

Likvärdiga villkor

Övriga kommuner och landsting får dela på 86,7 miljarder, varav staten alltså skjuter till merparten. Syftet är att skapa förutsättningar för likvärdiga villkor i samhällsservicen, oavsett var man bor.

I det kommunalekonomiska utjämningssystemet finns, ovanpå inkomstutjämningen, även en utjämning av kostnaderna mellan kommunerna. Den kostar dock inget för staten.

Fakta

Fakta:

Följande kommuner och landsting får sänkt inkomstutjämningsavgift (baserat på 2013 års skatteunderlag):

Danderyd

Täby

Lidingö

Nacka

Ekerö

Sollentuna

Solna

Stockholm

Vaxholm

Österåker

Vellinge

Lomma

Kiruna

Stockholms läns landsting

Källa: Regeringen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.