Miljonsponsring av basketkrog

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunala sponsringen av elitidrotten i Luleå uppgår till drygt 4 miljoner varje år. Bland annat sponsrar kommunen en krog.

Varje år skickar Luleå kommun in drygt 4,3 miljoner kronor till elitidrotten i Luleå. Mest pengar lägger kommunens energibolag, Luleå Energi, där större delen går till de två basketklubbarna men också till en basketkrog. Att Luleå Energi ska stötta just elitidrotten och då särskilt basketen har sin egen förklaring.

– Dom har ju precis som vi Luleå i namnet, säger Mona Blom(S) styrelseordförande i Luleå Energi.

Elitsponsring i Luleå

Men om vi då tittar på försäkringsbolaget och gruvbolaget, det gör ju inte reklam för Luleå?

– Nej, men det gör ju alla som heter något på Luleå, till exempel Luleå Hockey.

Men det gör ju inte de här två klubbarna?

-Nej, men dom spelar ju i Luleå, det är ju ett Luleålag i alla fall. Att sammankopplas med dom och deras verksamhet med båda könen, kvinnor och män, det är bra för oss, säger Mona Blom(S)

Tio miljoner

När det gäller arenan och namnet så finns ett särskilt avtal som man betalar för i tio år.

– Vi har betalat en miljon åttiotusen kronor för år 2014 och hela avtalet går på tio miljoner kronor, säger Mona Blom(S), styrelseordförande i Luleå Energi.

Två och en halv miljon om året och tio miljoner på tio år för arenanamnet, är det väl använda pengar?

-Ja, det är det. Om du räknar på att det här är ett företag med en miljardomsättning, det är väl 0,2 procent eller något liknande, säger hon.

Rätt och fel

Men bland Luleåborna går åsikterna om sponsringen isär.

– Det är ju bra, vi behöver elitlagen i Norrbotten, säger Jouko Immonen.

– Det tycker jag är fel, det finns så många människor som har det svårt, så ska inte våra skattepengar användas, säger Vivvi Ersson.

– Jag tycker att det är bra att man sponsrar idrotten, men sedan kan man ju diskutera summorna, säger Åke Öhlund.

– Det är dåligt! Det är för mycket pengar, tycker Karl-Ivar Enström.

Ska ge vinst

Men tillbaka till upplägget kring Luleå Energi Arena.  Enligt Mona Blom(S), styrelseordförande i bolaget så betalar bolaget en miljon om året till det bolag som driver restaurangen inne i arenan. Tanken är att det ska ge vinster som sedan ska möjliggöra idrottsliga framgångar.

– Alltså det är det där bolaget som driver restaurangen och det ägs ju av Northland och LF, Arena Live, tror jag det heter, säger hon.

Men då kan man säga att er sponsring möjliggör för dom att göra vinster genom en kommersiell verksamhet som i sin tur ska stötta idrotten?

-Ja, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitsponsring i Luleå

Mer i ämnet