Älgpark tvingas lägga ned

Uppdaterad
Publicerad

Älgfarmarnas storhetstid ser ut att vara över. De senaste året har ett flertal älgparker lagt ned runt om i Sverige.

Lars Björk, som driver en älgpark i Vittangi, är näste man på tur.

För nästan prick tio år sen startade Lars Björk upp sin älgpark i Vittangi. Genom åren har han fått många besök av turister från bland annat Tyskland, Holland och Schweiz. Men nu måste han slå igen.

– Det är för dålig lönsamhet helt enkelt. Kostar mer än det smakar.

Svårast i norr

För ett år sedan fanns det 32 älgparker i Sverige. I dag finns det 29 stycken, men ägare fortsätter att flagga för att lägga ned, enligt organisationen Sveriges älgparker. Orsaken är att det har blivit en överetablering. Nedläggningstrenden syns tydligast i de mellersta och norra delarna av landet.

Färre turister

– Den stora skillnaden mellan norr och syd är ju att vi har mer turister i södra Sverige. Och de framgångsrika ligger i regel utmed en stor väg och har en större stad i närheten, säger Sven-Olof Svensson, ordförande i Sveriges älgparker.

Enligt Lars Björk i Vittangi är det också läget som är hans problem.

Medan det kryllar av turister i Kiruna, väljer få att åka de drygt fem milen till Vittangi.

– Man är lite lokalpatriot så man tänker att det här klart man ska bygga här. Men nu så här i efterhand – hade jag byggt i Kiruna på en gång hade läget varit annorlunda, säger Lars Björk, älgparksägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.