Minnesmärke över krigsfångar

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill rysk-svenska föreningen Sputnik att det ska sättas upp ett minnesmärke i Karlsvik över de sovjetiska krigsfångarna. Krigsfångar som kom med tåg från Narvik till Karlsvik i Luleå och som sedan transporterades vidare med båt till Ryssland och ett okänt öde.

Tyskmagasinen i Karlsvik utanför Luleå var förråd för Tysklands styrkor i Nordnorge och norra Finland under andra världskriget men också en uppsamlingsplats för tillfångatagna ryska soldater. Soldater som sedan transporterades till Stalins Ryssland och ett okänt öde.

Och nu vill rysk-svenska föreningen Sputnik sätta upp ett minnesmärke för de 25 000 ryska krigsfångarna som fanns i Karlsvik sommaren 1945.

-För oss ryssar är det väldigt viktigt att fira segerdagen 9 maj och därför vill vi ha ett minnesmärke här i Karlsvik, säger Katerina Ekström ordförande i föreningen Sputnik Luleå. Föreningen har vänt sig till Luleå kommun och landstinget för stöd och menar att ett minnesmärke också skulle kunna bygga broar mellan Sverige och Ryssland i en tid när bilden från ett hotfullt Ryssland målas upp.

-I Ryssland bor människor som absolut inte vill ha krig och jag tycker att det är viktigt att med hjälp av projektet skapa goda relationer på fredligt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.