Minska riskerna för stroke som ung

Publicerad

Sluta röka, sluta stressa och börja röra på dig. De klassiska tipsen gäller också för unga människor om man vill minska riskerna för att få en stroke, säger Johan Niklasson, överläkare på strokeenheten på Sunderby sjukhus.

– Det är svårt att dra alla över en kam och säga en orsak till att allt fler yngre riskerar att få en stroke. Givetvis kan man ha otur och en del handlar om genetiska förhållanden. Men det vi ser är att de traditionella riskfaktorerna som gäller för äldre också gäller för yngre. Man ska sluta röka, man ska kolla sitt blodtryck, röra på sig, se över blodfetter och kolla blodsockret. Det man i ungdomen inte tror ska spela någon roll har en stor roll och det är viktigt att leva sunt. Att få en hjärninfark i ung ålder är en stor förändring och kan förändra hela ditt liv, säger Johan Niklasson.

Johan Niklasson har jobbat på strokeenheten på Sunderby sjukhus i närmare tio år. Han är också med i Norrbottens landstings strokeexpertgrupp. En grupp som ska upptäcka problem inom strokevården och upplysa landstinget om dem. Trots att runt 400 män och kvinnor mellan 35 till 55 år drabbas av stroke varje år, enligt en rapport från statens folkhälsoinstitut, så är det få som kommer till just Sunderby sjukhus, säger Johan Niklasson.

– Det är lyckligtvis ganska få som drabbas av hjärninfark så jag kan inte säga att jag har sett en tydlig ökning. Men man kan se en tydlig förändring på nationell nivå, säger han.

Medelåldern för att drabbas av en stroke ligger på 75 år. Kvinnornas medelålder ligger på 78 år och männens på 72 år. Får man en stroke när man är mellan 35 till 55 år så räknas man alltså som en ung patient inom vården. Att få en stroke innebär att man får antingen en hjärninfark eller en hjärnblödning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.