Foto: Claudio Bresciani / TT

Mjölkbranschen får backa om råd

Publicerad

Föreningen Svensk mjölk stämmer Oatly för att misskreditera komjölken. Men hur står det egentligen till med mjölkbranschens egna påståenden? På sajten mjölk.se görs påståenden som Livsmedelsverket menar är felaktiga.

Varje svensk över två år bör dricka fem deciliter mjölk om dagen. Så står det på sajten mjölk.se, med hänvisning till Livsmedelsverkets rekommendationer. Men någon sådan rekommendation finns inte, enligt Livsmedelsverket.

-Det stämmer inte. Vi säger inte att alla bör dricka en halv liter mjölk. Man kan klara sig med annan mat också, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.

Myndigheten har nu bett Svensk mjölk att ta bort påståendet, och så kommer också att ske.

-I det här fallet håller vi med dem, vi har tolkat det här för hårt, säger Maja Nordström, representant för Svensk mjölk.

Vad Livsmedelsverket i själva verket skriver är att en halv liter mjölk täcker 75 procent av det dagliga kalciumbehovet. Men kalcium finns även i andra livsmedel. Och det finns inga förskrifter som säger att mjölk skulle vara en bättre källa än något annat. Däremot rekommenderar Livsmedelsverket en varierad kost. Och visste du att två skivor ost innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk?

Fakta: Så mycket kalcium finns det i mjölken

Kalciuminnehåll i två deciliter dryck. Innehållet varierar beroende på fabrikat.

* Berikad mellanmjölk:

Kalcium: 240 milligram.

* Berikad sojadryck:

Kalcium: 178 milligram.

* Berikad havredryck:

Kalcium: 240 milligram.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.