Mjölkkor tvingas till slakt

Uppdaterad
Publicerad

Idag tvingades det lantbrukarpar i Sjulsmark som varit i konflikt med Norrmejerier att skicka sina sista kor till slakt.

Norrmejerier stängde i höstas av gården från att leverera mjölk.

Det var den första november som Norrmejerier stängde av Birgitta och Håkan Lundströms gård i Sjulsmark från att leverera mjölk till mejeriet. De blev tvungna att hälla ut massvis med mjölk vilket förstörde deras trekammarbrunn och de fick försätta sina mjölkkor i sin och börja skicka djur till slakt.  Det ledde till så stora problem för gården att paret inte klarade av att driva den vidare när Norrmejerier en månad senare valde att åter låta dem börja leverera mjölk.

Svår situation

– Det känns svårt. Det är fullständigt oförståeligt att vi ska ha hamnat i den här situationen, säger Birgitta Lundström.

Enligt Norrmejeriers vd Bo Rasmussen stängde man av gården eftersom deras kontroller visade att gården inte följde beteslagens föreskrifter om att djuren ska vara ute i två månader. Men Håkan och Birgitta Lundström säger att det här inte stämmer alls:

– Vi har haft korna ute hela sommaren, i närheten av gården, säger Birgitta Lundström.

Mjölkningsrobot

Vid länsstyrelsens inspekterade i september var djuren ute men enligt länsstyrelsen räknas det inte som bete eftersom att området inte var tillräckligt stort och det inte fanns grönt gräs.

– Gräset är inte grönt i september när man har haft djuren ute hela sommaren. Vi har haft dem nära ladugården för det måste man ha när man har mjölkningsrobot. Annars går det för lång tid mellan mjölkningarna, säger Birgitta Lundström.

Och så tillägger hon:

-Lagen är skriven på ett sätt, sen ser ju verkligheten ut på ett annat sätt…

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.