Mobilsurfare är mindre riskmedvetna

Uppdaterad
Publicerad

Det vanligaste sättet att surfa i dag är med telefon och läsplatta. Samtidigt funderar vi ofta mindre över säkerheten på de mobila enheterna, jämfört med när vi sitter vid en dator.

De största riskerna med att använda internet är att personuppgifter hamnar i orätta händer och att drabbas av virus, anser de svenska konsumenter som Post- och telestyrelsen (PTS) frågat om internetvanor och säkerhet.

Och fler upplever också att de utsätter sig för större risker med sin smarta telefon eller platta än med traditionell dator. Trots det är vi alltså mindre noggranna med säkerheten där.

-Vi använder mobilen till fler och fler tjänster, som att betala räkningar. Därför gäller det att vara uppmärksam på vad man gör som användare. Hemma sitter man till exempel ofta bakom ett lösenordsskyddad nätverk, säger Anna Wibom, projektledare på PTS.

Mindre än hälften i undersökningen säger att de har tillräcklig kunskap om integritet och säkerhet när de surfar trådlöst. Det är heller inte lika vanligt att uppdatera operativsystem och antivirusprogram på telefon eller platta som på datorn.

-Vi är uppkopplade så mycket mer nu och därför blir också exponeringen större. Det är enkelt att använda och många har inte med sig samma säkerhetstänkande. Det är viktigt att tänka efter när man laddar ner appar så man är medveten om vad det är man godkänner.

Fakta: Säkerhet på internet

 * 66 procent av svenskarna använder dagligen en smart mobiltelefon eller läsplatta för att surfa. 63 procent använder en traditionell dator.

 * 92 procent av dem som använder en dator, och 88 procent av dem som surfar mobilt, säger att de alltid eller oftast känner sig trygga på nätet.

 * 31 procent upplever att det är störst risk att använda internet på en mobil enhet och 20 procent att risken är störst på en dator.

 * 72 procent av datoranvändarna har uppdaterat sitt antivirusprogram det senaste halvåret. För mobiler och läsplattor är siffran 19 procent. En tredjedel av mobilanvändarna använder inget antivirusprogram alls.

Källa: Post- och telestyrelsens enkät där 1 122 personer deltog (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.