Motigt för regnbågssatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått trögt för ishockeyklubben Kiruna IF att få in pengar till sin omtalade hbtq-satsning. Fortfarande fattas tvåhundratusen kronor.

Det blev en världsnyhet när klubben presenterade sin satsning med de regnbågsfärgade spelartröjorna i början av sommaren. Intresset för hemmapremiären på onsdag är stor från både publik och media. Däremot har det inte blivit någon ekonomisk framgång.

Förvånande

Ordförande Johan Köhler säger att han är förvånad över att fler inte har velat vara med och stödja satsningen. Hittills har klubben bara fått in drygt 100 000 av de 328 000 som RFSL tar för certifieringen. Bland annat ska etthundra personer i klubben utbildas i homo- bi- trans- och queerfrågor.

Kiruna IF:s matchtröjor

– Vi har nog varit lite naivia och trott att företag självmant skulle söka upp oss. Nu får vi gå ut mer riktat till företagen, säger han.

Klubben har också fått in betydligt mindre pengar i sponsorintäkter även i övrigt. Hur mycket det beror på toleranssatsningen har Johan Köhler svårt att uppskatta. Han tror att LKAB:s åtstramningspaket har större betydelse.

– Vi får höra att många entreprenörsföretag som har kopplingar till gruvan säger att de har svårt att satsa lika mycket på sponsring som tidigare.

Avhopp

Det finns också funktionärer som har slutat i klubben och sagt att de inte kan ställa sig bakom satsningen.

– Om alla ställde sig bakom det här hade vi inte behövt göra det här.  Trots allt har ändå de allra flesta varit positiva, säger han

Kiruna IF började division I-säsongen genom att besegra Teg på bortaplan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna IF:s matchtröjor

Mer i ämnet