När bör pojkar portas från damernas?

Uppdaterad
Publicerad

När blir pojkar för gamla för att följa med mamma in i omklädningsrummet? Och flickor sin pappa? Sex år? Eller kanske åtta?

I Malmö har mödrar med döttrar i simskolan klagat på att andra mammor duschat med sina söner.

Hur gamla pojkarna var som duschade inne hos damernas är oklart. Men senare denna månad samlar Haris Hodzic, chef på badanläggningen Aq-va-kul och Rosengårdsbadet i Malmö, representanter från stadens simskolor för att diskutera om det bör införas mer bestämda riktlinjer.

-Personligen tycker jag att sunt förnuft bör råda. Men en lämplig gräns kan vara när barnen träder in i skolåldern, säger han.

Sex år

Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningen i Malmö, ser inte åldersfrågan som något egentligt bekymmer.

-Den har alltid lösts lokalt. I ett av Malmös badhus, och ett som håller på att byggas, finns också hytter för blandade familjer, påpekar han.

I Bråhögsbadet i grannkommunen Staffanstorp råder sexårsgräns. Badchefen Stig Schrewelius förklarar:

-Vi tycker det är en lämplig ålder. Vid sex år börjar man förskolan och börjar här också betala för badbesöken.

Problem med vuxna

Många bad- och fritidschefer har dock aldrig stött på eller ens funderat särskilt mycket över problemet. Ett par undantag är Lidköpings badhus och Stockholms största badhusanläggning, Eriksdalsbadet – men då inte för att barnen skulle utgöra några problem.

-En del manliga badgäster har haft synpunkter på att en kvinnlig lärare kommit in hos herrarnas för att titta till sina pojkar, berättar Johan Skoglund, fritidschef i Lidköping.

-Hos oss har några damer reagerat då äldre pojkar med funktionshinder följt med sina kvinnliga assistenter för att byta om. De har känt sig uttittade. Men sedan sex, sju år finns numera särskilda omklädningsrum för sådana situationer, säger Jonas Arrestam på Eriksdalsbadet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.