Mikael Damberg (S) närings- och innovationsminister

Näringsministern om gruvkrisen i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens frågestund i riksdagen gav näringsminister Mikael Damberg (S) svar på frågan om gruvkrisen i Pajala.

I går var det mandatperiodens första frågestund i riksdagen och riksdagsmannen från Pajala, Birger Lahti (V), ställde frågan om gruvkrisen till näringsministern Mikael Damberg (S).

Han frågade om staten via sitt ägande i LKAB är villig att rädda jobben och kompetensen kvar i Pajala under gruvstoppet genom att LKAB tar över driften av Northlands gruva under tiden som företaget försöker att hitta en lösning på dom finansiella problemen.

Northlandkris

-Det är viktigt att se att det inte bara är ett gruvbolag som har problem när malmpriserna har sjunkit, även LKAB har program för att dra ner kostnaderna och deras lönsamhet har sjunkit p.g.a. världsmarknadspriserna. Men jag kan lova att följa den här frågan väldigt noga och att de som drabbats känner stöd, och vi hoppas att Northland Resources kommer att hitta en lösning och att gruvan startar igen, säger Mikael Damberg (S)

Men Birger Lahti (V) var inte nöjd med svaret och sa så här till Nordnytt efter frågestunden:

-Jag är mäkta irriterad över ministerns svar och att de inte förstår allvaret och att de inte verkar förstå förslaget heller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkris

Mer i ämnet