Nattågen – framtiden osäker

Publicerad

Frågan om nattågstrafiken till övre Norrland är åter uppe till prövning.

Trafikverket ska undersöka om det behövs två dagliga nattåg när den nya trafikperioden snart ska börja upphandlas. Men turistbranschen i Norrbotten tänker ta upp striden för nattågen igen.

Tanken var egentligen att en av de två nattågsturerna skulle ha dragits ner till en tur inför den här avtalsperioden som inleddes vid halvårsskiftet 2013. Trafikverket gav dock de två nattågen en andra chans, men ville se en ökning av resandet.

Men så har det inte blivit. Istället har antalet nattresenärer till övre Norrland minskat med 50 000. Från 429 930 passagerare till 379 040.

Trafikverket fortsätter att hålla koll på siffrorna.

– Vi ska se på resandeutvecklingen över hela den tid vi kommer att mäta. Vi ska också ta hänsyn till om det har varit till exempel väldigt svåra vintrar eller annat som kan påverka resandet Det säger Håkan Jacobsson, avtalsansvarig för transportsystem och utredningar vid Trafikverket.

Trafikverket bestämmer hur många nattåg som ska upphandlas inför den nya avtalsperioden som börjar 1 januari 2019.  För turistbranschen är det viktigt att det finns två nattåg som trafikerar sträckan.

– Transporter till den här regionen är otroligt viktiga för tillväxt och nattågstrafiken är en otroligt viktig del. Vi har ju sett hur gäster av tradition har kommit hela vägen upp med nattåg, säger Erica Matsson, destinationsstrateg vid Swedish Lapland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.