Nattsprängningarna kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

Nattliga gruvsprängningarna påverkar Malmbergsborna. Och i natt var mark- och miljödomstolen på plats för att bilda sig en egen uppfattning om vad sprängningarna innebär.

Varje natt mellan klockan tolv och fram till 01.30 spränger LKAB i gruvan. Det handlar om elva produktionssalvor med som mest 25 ton sprängämnen och 10 till 20 tunnelsalvor med upp till 15 ton sprängämnen.

Länsstyrelsen och villaägarnas riksförening har krävt att sprängningarna tidigareläggs på grund av de olägenheter som det orsakar Malmbergsborna.

Nattsprängningar i Malmberget

”En normal skjutning”

Och under natten mot torsdag så var mark- och miljödomstolen på plats för att bilda sig en egen uppfattning om vad sprängningarna innebär för

invånarna i Malmberget.

– Jag hade aldrig kunna föreställa mig hur det är.  Det är en ny upplevelse för mig, säger Kristina Johnsson, rådman vid mark och miljö domstolen.

– Jag upplevde det som en normal skjutning, säger Anders Furbeck, direktör för hållbarutveckling vid LKAB.

Mark- och miljödomstolen vill inte ge någon kommentar till hur dom har upplevt natten eftersom det pågår förhandlingar. Men det var en smäll som Kristina Johnsson säger att hon minns.

Observera att artikeln skrevs i Februari 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattsprängningar i Malmberget

Mer i ämnet