Här skall huset byggas

Nollenergihus på gång i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus som inte knappt drar någon energi alls, utan ska leva på restvärme från vitvaror, datorer och de som bor i huset. Går ett sådant att bygga i ett subarktiskt klimat? Den saken ska prövas i Kiruna man nu ska bygga ett så kallat passivhus.

I Tuolluvaara nära Kirunas framtida centrum har Kiruna kommun tagit fram sju hustomter.

På sex av dem byggs villor av det mer traditionella slaget.

Det sjunde blir ett passivhus – eller nollenergihus – något som aldrig har testats i det här klimatet.

-Det har naturligtvis gjorts kalkyler på att huset ska klara den prestanda och de ambitioner vi har satt. Men om vi når hela vägen återstår att se, säger Mats Nilsson, avdelningschef vid Tekniska verken.

Huset ska vara så välisolerat att det lever på värmen från vitvaror, elektriska apparater och den kroppsvärme som människor avger.

Det handlar om en halvmeter tjocka väggar och specialbyggda fönster.

Dessutom utrustas huset med solpaneler som gör det självförsörjande med hushållsel.

Måste användas

Huset ska vara klart för visning och därefter inflyttning i månadsskiftet augusti-september i år.

Och det ska bo folk i huset. Detta trots att forskare från Luleå tekniska universitet kontinuerligt ska följa upp resultaten.

-Enda sättet att testa passivhus är att huset används Eftersom energiförsörjningen är beroende av människorna och maskinerna i huset, säger Mats Nilsson.

Om försöket slår väl ut kan erfarenheterna komma till pass i planeringen av det nya Kiruna.

-När vi ska bygga nytt i stan kan vi testa att bygga miljövänligt och energisnålt. Jag tycker att det här är riktigt roligt, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson

En annan del av projektet är mer jordnära. Marken värms upp inför byggstarten med ytnära fjärrvärmeslingor.

Fjärrvärmen ska också ligga intill vatten- och avloppsledningar och då fryser inte ledningarna. Man behöver inte gräva ned till tjälfritt djup som i Kiruna är ganska djupt.

-I vanliga fall schaktar vi ned till tre meter och gör man det i Kiruna kan man vara säker på att stöta på berg, vilket gör det både resurskrävande och dyrt, säger Mats Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.