Nordnytt förlorar personal och sänds från Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Nordnytt kommer att börja sändas från Umeå under 2015, troligen med start 1 mars. Det har ledningen för Sveriges Television beslutat.

Som en följd av det mister Nordnytt 8,5 tjänster, huvudsakligen på utsändande teknik.

Umeå ska förutom Nordnytt också sända Västerbottensnytt, Mittnytt och Jämtlandsnytt. Det sistnämnda blir nu ett helt eget program efter att tidigare ha varit en editionerad sändning.

Bara ett av dom fyra programmen kommer att gå direkt medan övriga bandas max en timme innan. Vilket som får gå direkt avgörs från dag till dag, beroende på nyhetsläget. Beslut om det fattas av en central nyhetschef som placeras i Umeå men som har övergripande ansvar för alla fyra programmen.

Morgonsändningarna blir kvar liksom tre kvällssändningar men det är inte klart om dom kommer att sändas vid samma tider som nu. Längden blir densamma utom möjligtvis den längsta kvällssändningen som kan komma att bantas till 10 minuter.

Programledarna kommer att sitta i Umeå på morgonsändningarna och på söndagssändningarna men i övrigt i Luleå. Ny teknik gör att programledaren kan sitta på en ort och den tekniska personal som skickar ut programmet på en annan. Innehållsmässigt kommer samtliga sändningar att styras av en redaktör i Luleå.

Nordnytt behåller också en egen webb-sida med stöd av en särskild webb-central på fyra personer som placeras i Umeå.

I dag har Nordnytt 30,5 tjänster, varav 4 i Kiruna. Kirunaredaktionen blir kvar men hur personalminskningen fördelas mellan Luleå och Kiruna är inte klart.

Fördelningen på olika typer av tjänster är inte klar men kan bli som följer:

1 redaktionschef

3 redaktörer

2 programledare

14 journalister som även ska kunna filma, redigera och publicera på webben.

2 produktionskoordinatorer som ska ha spetskompetens inom foto men också ha hög teknisk kompetens i övrigt.

– Det är jättetråkigt att vi tappar i insamlande journalistik men jag tror det ordnar sig när vi gjort omställningen, säger chefen för Nordnytt, Sandra Warg. Jag hade hoppats få behålla några tjänster till men det gick tyvärr inte.

Liknande förändringar genomförs på flera andra håll i landet. SVT vill frigöra resurser till att finnas på fler orter i befolkningstäta delar, som till exempel Helsingborg och Södertälje som får egna sändningar. Det sker också satsningar i bland annat Borås och Linköping samt i någon ännu ej bestämd förort till Stockholm och Göteborg.

– På det sättet stärker vi vår närvaro på orter där vi varit svaga, säger chefen för SVT:s nyhetsdivision Olov Carlsson.

Neddragningen på 8,5 tjänster klaras till största delen genom pensionsavgångar men erbjudande om avgångsvederlag kan också bli aktuellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.