Norr är bäst på cancerstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Norra regionen, där Norrbotten ingår, är den enda i landet som uppfyller kriterierna för arbetet med den nationella cancerstrategin, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Regeringen har tagit initiativ till att förbättra etableringen av sex regionala cancercentrum (RCC), ett i varje sjukvårdsregion. Socialstyrelsens rapport gäller de kriterier som cancercentrumen ska ha uppfyllt två år efter starten. Kriterierna innebär bland annat att landstings- och regionledningarna ska ha fattat beslut om en utvecklingsplan för regionens cancervård och beslut om plan för utbildning och kompetensförsörjning.

Kontaktsjuksköterska

Uppbyggnaden av RCC Norr löper på mycket väl enligt Socialstyrelsens bedömning. Styrkorna är många i norra regionen och den enda i landet som uppfyller samtliga kriterier för år två. Norr har fokuserat på att utveckla cancervården och stärka patientperspektivet. Allt fler cancerpatienter i regionen får en kontaktsjuksköterska, vilket har stor betydelse för patientens trygghet. Målet är alla så småningom ska erbjudas det.

Norra regionen

Består av landstingen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.