Norskt terrorhot berör inte Sverige

Publicerad

Säkerhetsläget i Sverige påverkas inte av terrorhotet mot Norge.

Den svenska polisen ”följer utvecklingen” men förstärker inte sin närvaro vid den norska gränsen.

Samtidigt anser forskare att ett liknande hot hade kunnat riktas mot Sverige.

Säkerhetspolisen bedömer att den förhöjda hotbilden mot Norge just nu inte påverkar säkerhetsläget i Sverige.

-Men självklart följer vi utvecklingen, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Polisen i Norge ökar sin beredskap vid gränsövergångar och infartsvägar. I Sverige kommer inte polisen att förstärka eller ändra sin närvaro vid den norska gränsen, utan man är ”behjälplig vid behov”.

Fortsatt förhöjd hotnivå

Trots att terrorhotet mot Norge inte anses påverka Sverige ligger hotnivån i Sverige kvar på en förhöjd nivå.

-Eftersom NCT (Nationellt centrum för terrorhotbedömning) fortfarande bedömer att det finns ett förhöjt hot om terrorhot mot Sverige, säger Fredrik Milder.

Nivån har legat på en förhöjd nivå sedan 2010 och är en strategisk hotbedömning som bygger dels på vad som är känt i nuet och dels på en bedömd framtida utveckling av kända aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

Kunde varit Sverige

Flera forskare anser att ett liknande hot hade kunnat riktas mot Sverige.

Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern och terrorism, säger att det är onödigt att dra in Sverige i det här hotet, eftersom det är riktat mot Norge och tros handla om norrmän som slagits i Syrien. Men att ett annat hot hade kunnat riktats mot ett annat land.

-I princip hade det kunnat vara Sverige.

Extrem jihadistideologi är ett problem över hela Europa, menar experter i RAN, ett europeiskt nätverk som koordinerar arbetet mot att ungdomar radikaliseras.

-Debatten pågår kring hur farliga de här personerna är, men ideologin är extremt farlig, säger Steven Lenos vid företaget Radar, som administrerar RAN.

Johanna Westergård/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.