Foto: Stefan Karlsson / SVT Sápmi

Northland – ”Miljölagstiftningen otillräcklig”

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett vad som händer med Northlands gruvverksamhet kommer området att behöva efterbehandlas. Men de pengar som finns avsatta räcker sannolikt inte till, det menar Arne Müller, journalist vid SVT och författare.

Gruvbolaget Northland Resuorces ekonomiska situation som gjort att gruvan stängts ned väcker många frågor. Inte minst när det handlar om miljökonsekvenserna.

Behövs mer pengar

Den bankgaranti som finns för att städa upp efter Northlands gruvverksamhet är på 18,7 miljoner kronor. Men de pengarna räcker sannolikt inte menar Arne Müller, journalist och författare till boken ”Smutsiga miljarder: Den svenska gruvboomens baksida”. Han har tittat på de kostnader som företaget själva angett om gruvan skulle stängas och området efterbehandlas.

Northlandkris

– 2011 uppgav bolaget att det skulle behövas 126, 9 miljoner kronor för att stänga och efterbehandla. Frågan är såklart hur relevanta de siffrorna är idag eftersom det tillstött vissa saker.

Exempel på faktorer som uppkommit är enligt Arne Müller bland annat att man identifierat sulfider, alltså svavelföreningar, i malm som tagits upp. Dessutom är det mer vatten än beräknat som läcker in till gruvområdet, vilket påverkar vattenbalansen i området kring gruvan, samt det faktum att gruvan endast var i drift i två år.

– Jag kan inte säga hur det här påverkar efterbehandlingskostnaderna men kostnaderna ligger i en helt annan storleksordning. Det är väldigt tveksamt om dessa 18,7 miljoner är tillräckliga.

Lagstiftningen otillräcklig

Sverige rankades i år som det bästa landet i världen för gruvbolag att verka i av kanadensiska Fraser Institute. Bland annat på grund av låga gruvskatter och den prospekteringsdata som i Sverige är helt gratis. Kritik mot Sveriges gruvvänliga inställning möts ofta av argumentet att vi har en av världens strängaste miljölagstiftning genom miljöbalken. Om ett företag går i konkurs så ska det finnas pengar avsatta som täcker för att städa upp och återställa efter verksamheten. Men den bilden stämmer inte menar Arne Müller.

– Det som har sagts om miljöbalken är att den skulle innebära att det alltid finns pengar för att täcka efterbehandlingskostnaden. Northlands läge idag visar att den bild som ges av den svenska lagstiftningen, att den ger ett fullständigt skydd, den stämmer helt enkelt inte. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkris

Mer i ämnet